Je gebruikt de System.Data.SqlClient Namespace om met ASP.NET een verbinding naar je SQL Server database te maken. In dit artikel laten we je zien hoe je dit eenvoudig doet.

De System.Data.SqlClient namespace is de .NET Data Provider voor SQL Server. Binnen deze namespace gebruik je de SqlConnection class. De SQL-connectiestring is als volgt:

string strConnection = "Data Source=sql.example.com;" +
	"User ID=gebruikersnaam;" +
	"Password=wachtwoord;" +
	"Initial Catalog=database-naam;";

Let op: zorg ervoor dat je de database inloggegevens tot je beschikking hebt. Als je die kwijt bent kun je in MyVevida een nieuw wachtwoord instellen. Vervang sql.example.com door jouw SQL Server hostnaam.

Je kunt het in het volgende stukje code als voorbeeld opnemen.

<%@ Import Namespace="System.Data" %>
<%@ Import Namespace="System.Data.SqlClient" %>
<script Language="c#" runat="server">
	void Page_Load()
	{
		string strConnection = "Data Source=sql.example.com;" +
		"User ID=gebruikersnaam;" +
		"Password=wachtwoord;" +
		"Initial Catalog=database-naam;";

SqlConnection objConnection = new SqlConnection(strConnection);
		try
		{
			objConnection.Open();
			con_open.Text="Connection opened successfully.";
			objConnection.Close();
			con_close.Text="Connection closed.";
		}
		catch (Exception e)
		{
			con_open.Text="Connection failed to open.";
			con_close.Text=e.ToString();
		}
	}
</script>
<html>
	<body>
		<p>Testing the data connection:<br>
			<asp:label id="con_open" runat="server"/><br>
			<asp:label id="con_close" runat="server"/>
		</p>
	</body>
</html>

Als de verbinding succesvol is gemaakt dan is de uitvoer op het scherm:

Testing the data connection:
Connection opened successfully.
Connection closed.

SSL-versleuteling
Vaak is het wenselijk om de verbinding tussen web- en SQL-server te versleutelen via TLS/SSL. Hiervoor moet je de volgende twee properties toevoegen aan de SQL-connectiestring:

"Encrypt=True;" +
"TrustServerCertificate=True;" +

Beide moeten aanwezig zijn. De volledige SQL-connectiestring is dan:

string strConnection = "Data Source=sql.example.com;" +
	"User ID=gebruikersnaam;" +
	"Password=wachtwoord;" +
	"Encrypt=True;" +
	"TrustServerCertificate=True;" +
	"Initial Catalog=database-naam;";