Je wilt graag gebruikmaken van Drupal 7 op jouw website? Met deze handleiding installeer je Drupal 7 eenvoudig binnen de Vevida-hostingomgeving. Ook laten we je zien hoe je Drupal 7 optimaliseert met de PHP WinCache extensie en Boost-module.

Standaard functioneert Drupal 7 met PHP 5.6 en werkt prima op het Windows Server IIS hostingplatform van Vevida. Voor het gemak wordt deze handleiding opgedeeld in drie onderdelen.

De eerste stap is om alle benodigde .zip-bestanden te downloaden:

Pak de verschillende .zip-bestanden uit naar een locatie op je hardeschijf. Hierna kun je eerst de bestanden in de map drupal-7.39 uploaden. Plaats de bestanden (niet de map waarin ze staan) via FTP in de map www. Dit doe je eenvoudig door alle bestanden te selecteren en te kiezen voor upload in het rechter muisknop context-menu.

Upload Drupal via FTP

Upload Drupal via FTP

Zet ook schrijfrechten op de map www via MyVevida. Je doet dit via het onderdeel Website.

Om Drupal 7 te installeren op jouw website ga je met de browser naar jouw website. De online installatie van Drupal 7 zal automatisch starten. Voor het gemak kiezen we voor een Standard installatie van Drupal 7.

selecteer een Drupal 7 installatieprofiel

Selecteer een Drupal 7 installatieprofiel

Alleen de Engelse taal is standaard beschikbaar binnen Drupal 7, dus klik Save & Continue.

Selecteer Drupal installatietaal

Selecteer Drupal installatietaal

Kies voor het juiste databasetype: MySQL, MariaDB, or equivalent, en vul de gevraagde databasegegevens in (Database name, Database username, Database password). Je vindt deze gegevens in MyVevida, of neem bij twijfel contact op met onze klantenservice.

Klik op Advanced Options.

Selecteer Drupal databasetype

Selecteer Drupal databasetype

Geavanceerde database-instellingen: Vul de database hostnaam in, dit is vaak mysql.jouwdomein.extensie. De Database port kun je leeg laten en vul dan een Table prefix – of tabelvoorvoegsel – in. Hierbij is het verstandig om van de standaard af te wijken en iets unieks te bedenken. Klik dan Save & Continue.

Drupal geavanceerde database opties

Drupal geavanceerde database opties

Drupal wordt nu geïnstalleerd, en de voortgang is hierbij te volgen met de voortgangsbalk.

Drupal installatie voortgangsbalk

Drupal installatie voortgangsbalk

Nadat Drupal geïnstalleerd is, kun je je site configureren met een website-naam e.d. Kies voor een niet standaard gebruikersnaam (Username) en uiteraard een sterk wachtwoord. Hou er rekening mee dat een gebruikersnaam spaties en sommige leestekens mag bevatten, maak daar gebruik van.

Drupal site configuratie

Drupal site configuratie

Laat ook Check for updates automatically en Receive e-mail notifications aangevinkt staan. Je ontvangt dan belangrijke informatie over Drupal updates, beveiliging enz. Geen spam uiteraard. Wederom Save & Continue.

Drupal site configuratie 2

Drupal site configuratie 2, notificatie-instellingen

Je ziet nu een bevestiging dat Drupal 7 geinstalleerd is op jouw website! Klik Visit your new site.

Bevestiging Drupal geinstalleerd

Bevestiging dat Drupal is geinstalleerd

Via het menu-item Configuration kun je belangrijke Drupal en website-instellingen maken en beheren. Je hebt dit later nodig voor de Drupal WinCache en Boost modules, om Drupal te versnellen.

Drupal Configuration menu-item

Drupal Configuration menu-item – Drupal @ Vevida

Klik er wat in rond om er bekend mee te geraken.

Tot zover de Drupal 7 installatiehandleiding. Dat viel nog best mee toch? In de volgende twee – kortere – artikelen installeren we de Drupal WinCache– en Boost module.