Domeinnamen met Domein doorschakelen als pakket, kun je eenvoudig aan een website verbinden. De website van example.com is dan bijvoorbeeld ook via example.net te zien. Google straft websites die dezelfde content op meerdere URL’s aanbieden.

Voor een betere vindbaarheid in Google is het echter verstandig om één adres — ook wel preferred URL of canonical URL genoemd — te gebruiken. Bezoekers van example.net worden dan automatisch doorgestuurd (met een HTTP/301 redirect) naar example.com. Je voorkomt daarmee strafpunten voor dubbele content.

Domeinen doorsturen naar één adres beginnend met www kun je op Linux Apache regelen door de onderstaande code te plakken in een .htaccess-configuratiebestand. Vervang www\.example\.com (regel 3) door het doeladres en zet een \ voor iedere punt. In regel 4 vervang je www.example.com ook door het doeladres, ditmaal zónder \.

RewriteEngine On
# Alle verkeer forceren naar het adres met www
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(?!:www\.)?example\.com$ [NC]
RewriteRule (.*) http://www.example.com/$1 [L,R=302]

Je kunt natuurlijk ook alles forceren naar het adres zonder www.

RewriteEngine On
# Alle verkeer forceren naar het adres zonder www
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.example\.com$ [NC]
RewriteRule (.*) https://example.com/$1 [L,R=302]

Je kunt dit ook regelen in Windows Server IIS met een XML-configuratiebestand, web.config. Hierbij vervang je example\.com (regel 9) en example.com (regel 11) door de nieuwe domeinnaam. Alleen bij regel 9 zet je een \ voor de punt.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<configuration>
  <system.webServer>
    <rewrite>
      <rules>
        <rule name="Alle verkeer forceren naar het adres met www" stopProcessing="true">
          <match url="(.*)" />
          <conditions>
            <add input="{HTTP_HOST}" pattern="^www\.example\.com$" negate="true" />
          </conditions>
          <action type="Redirect" url="http://www.example.com/{R:1}" redirectType="Temporary" />
        </rule>
      </rules>
    </rewrite>
  </system.webServer>
</configuration>

Ook hier kun je natuurlijk kiezen om alles te forceren naar het adres zonder www.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<configuration>
  <system.webServer>
    <rewrite>
      <rules>
        <rule name="Alle verkeer forceren naar het adres zonder www" stopProcessing="true">
          <match url="(.*)" />
          <conditions>
            <add input="{HTTP_HOST}" pattern="^example\.com$" negate="true" />
          </conditions>
          <action type="Redirect" url="http://example.com/{R:1}" redirectType="Temporary" />
        </rule>
      </rules>
    </rewrite>
  </system.webServer>
</configuration>

Let op: bij een .htaccess-bestand betekent status 302 “Tijdelijk verplaatst” en 301 “Permanent verplaatst”. Activeer de 301 pas als alles getest is en werkt. Bij een web.config-bestand doe je dit door redirectType=”Temporary” te veranderen in redirectType=”Permanent”.