DNS en Subdomeinen bij Vevida

DNS staat voor Domain Name System. DNS regelt de vertaalslag tussen het IP-adres en de domeinnaam. Jouw website is bereikbaar via een IP adres. Deze is gekoppeld aan een domeinnaam. De DNS zorgt dat dit goed werkt. Daarnaast bevat DNS informatie over welke servers binnen een bepaald domein verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van e-mail.

Inhoudsopgave

DNS records

• @ : de zone zelf, bijvoorbeeld “example.com“. Dit @-teken is een relatieve vermelding van de zone, indien de zone voluit geschreven wordt (absoluut), dan moet deze afgesloten worden met een punt (‘.’).
  • IN : staat voor de class INternet, het betreft internet records. Hier kan bijvoorbeeld ook CH staan, wat staat voor Chaosnet (records);
  • SOA : staat voor Start Of Authority en geeft aan welke nameserver de zone beheert. Het e-mailadres van de DNS-/zone -beheerder staat daarachter, het e-mailadres @-teken is vervangen door een punt (‘.’) omdat een @-teken een andere betekenis in de zonefile heeft.
  • de TTL (Time To Live) vertelt ons dat de zonefile iedere 15 minuten ververst moet worden in de DNS cache.
  • NS : vertelt ons welke nameservers verantwoordelijk zijn voor de betreffende zone.
  • MX : vertelt ons welke mailservers de e-mail van de zone verwerken. Dit veld is niet verplicht, als het ontbreekt wordt de e-mail afgeleverd op de IN A, wat het IP adres van het example.com. A-record is. Draait hier geen mailserver op, dan zal er geen e-mail voor het domein afgeleverd kunnen worden.
  • TXT : staat voor TEXT, een record met tekstuele informatie over een domein of zone.
  • A : staat voor Address records, naar welk IP-adres het verzoek doorgestuurd moet worden.
  • AAAA : is hetzelfde als een A-record, maar dan voor IPv6 adressen.
  • CNAME : staat voor Canonical Name records, waarmee een hostnaam ingesteld wordt als een alias van een andere hostnaam. Let op: Een hostnaam anders dan de betreffende zone dient altijd afgesloten te worden met een punt (‘.’). Anders wordt de oorspronkelijke zone daar weer achter geplakt.

DNS aanpassen

Om je DNS records aan te passen moet je ingelogd zijn op Mijn Account.

1. Ga naar de website op vevida.nl;
  2. klik rechtsboven op Mijn Account.

d4IjnK4pxFF1YhQ-wYR0aRlJHQxsuKcKRA

• Log in met je e-mailadres en wachtwoord. Klik daarna in het nieuwe scherm je domeinnaam aan waarvan je de DNS wilt aanpassen.
  • Je kunt nu per DNS regel aangeven of je deze wilt verwijderen of aanpassen:

QNsi3D2y4oNtDbwoLobgq_BLcHHxGEG0LQ

SPF

Met een SPF-record bij een domein is het mogelijk om aan te geven welke mailservers e-mails mogen versturen voor een bepaald domein. De bedoeling is dat het hiermee voor spammers bijna onmogelijk wordt om valse afzenders te gebruiken. SPF-records worden in DNS zonebestanden opgeslagen als TXT-record. Het is belangrijk dat het record de juiste waarde heeft.

Zonefiles

Een DNS server werkt met zonefiles. Hierin staan alle records vermeld die voor jouw site belangrijk zijn.

Subdomeinnamen

Een subdomein (of A-record) is een naam welke in de plaats komt voor www. Een subdomein is eigenlijk een verwijzing naar een subdirectory op je website of bijvoorbeeld naar je eigen webserver thuis.

Je kunt voor jouw website subdomeinen laten aanmaken. Zo kun je op je website verschillende delen van jouw bedrijf een eigen naam geven. Bijvoorbeeld financien.uwbedrijf.com of sales.uwbedrijf.com. Deze namen zijn niet standaard actief. Je kunt deze namen activeren door contact met ons op te nemen.

Het is ook mogelijk dat je jouw mail extern wilt laten lopen. Dan vraag je ons of we het MX-record willen wijzigen. Klik hier voor meer informatie over MX records.

Nameservers

Het is niet mogelijk om additionele DNS-servers bij uw domein te vermelden, anders dan:

• ns1.vevida.net
  • ns2.vevida.net
  • ns3.vevida.com

Wij kunnen allerlei DNS-wijzigingen voor u regelen, zoals A-records (subdomeinen), CNAMES, MX-records. Wilt u een domein bij Vevida registreren en ergens anders laten hosten, dan kunnen wij de betreffende A-records op onze DNS-servers door sturen naar de door u opgegeven IP-adressen.

Ook kunnen wij IPv6 subdomeinen (AAAA-records) aanmaken. Dit kan enkel naar uw eigen IPv6 adres.

Let op: Omdat Vevida shared hosting aanbiedt (meerdere websites op één server) kunt u uw website niet bekijken via een IP-adres.