Gebruik jij nog verouderde MySQL-functies zoals mysql_connect(), de zogenoemde ext/mysql extensie? Let dan goed op! PHP stopt met de ondersteuning hiervan. Als jij wilt dat jouw website blijft functioneren met nieuwe ‪PHP-versies, moet je nu overstappen naar MySQLi (of PHP Data Objects / PDO). Onze Jan Reilink legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

Vaak ben je er zelf niet eens van op de hoogte dat je verouderde technieken op jouw website gebruikt. Denk hierbij aan functies als mysql_connect(), mysql_select_db() en mysql_query(). Dit zegt je vast meer. Deze functies moeten worden omgebouwd naar de MySQLi-equivalenten. Hiermee zorg je ervoor dat jouw website blijft functioneren.

De i staat voor Improved en dus is de MySQLi API een verbeterde versie van de ext/mysql-extensie.

Stel dat je geen PHP-class gebruikt voor de verbinding met jouw MySQL-database, maar dat je in elk PHP-script dezelfde stukjes PHP-code herhaalt. Als in jouw PHP-scripts, in vrijwel elk bestand, steeds het volgende naar voren komt:

<?php
  $conn = mysql_connect( "db-host","user","pass" );
  $db = mysql_select_db( "db-name", $conn );
  $result = mysql_query( "SELECT * FROM `table`" );
  // ...
?>

Dan moet dit in elk PHP-script worden veranderd in:

<?php
  $conn = mysqli_connect( "db-host", "user", "pass", "db-name" )
  $result = mysqli_query( $conn, "SELECT * FROM `table`" );
  // ...
?>

Dat is nog wel te doen, toch?

Kijk voor meer vragen over PHP bij onze veelgestelde vragen.