Aan de slag met WordPress: top 5 thema’s, plugins en meer!

De maatregelen tegen Corona treffen steeds meer mensen. Misschien zit jij ook wel thuis omdat je even niet aan het werkt kunt. Heb je wat tijd te besteden? Dan is dit misschien een goed moment om aan de slag te gaan met je WordPress-website! In dit blog delen we praktische tips en tools die je helpen je website nog beter te maken.

wordpress thema's plugins
Yourhosting
15 april 2020

WordPress: zo werkt het

Heb je nog geen WordPress-website en wil je aan de slag? Mijn collega Sander schreef al eens een handig blog vol met basis-tips. Je leest hier onder andere hoe de installatie werkt. Heb je Plesk als Hostingmanager? Via de one-click installatie installeer je supersnel WordPress op je hostingpakket.

Thema’s: onze aanraders

Voordat je begint met het maken van je WordPress-website kies je een thema. Een thema bepaalt in grote lijnen het design van je website. Losse elementen zoals kleuren en de opmaak van je pagina kun je altijd nog zelf bepalen, maar het design staat al voor je klaar. Ook met een WordPress-website is zelf knutselen met HTML en CSS niet per se nodig. Een thema is dus een belangrijk startpunt voor je website.

Er is een enorm aanbod aan WordPress thema’s. een goede keuze maak je door deze tips mee te nemen:

  1. Wat is de inhoud van je website?
    Weet je nog niet precies waar je website over gaat, dan is nu een goed moment om daarover na te denken. Voor mijn eigen WordPress-website vond ik het bijvoorbeeld belangrijk dat ik mijn portfolio daarop kwijt kan, maar misschien zoek jij wel naar een goede blogfunctie of is het belangrijk dat klanten een review kunnen achterlaten.
  2. Welke functies wil je dat je website heeft?
    Tegenwoordig is het belangrijk dat je thema responsive is, zodat je website op elk apparaat goed te lezen is. Gelukkig is bijna elk thema dat tegenwoordig wel. Maar wat vind je verder belangrijk op je website? Heb je een wens voor een specifieke plugin of zoek je naar veel opties om een pagina op te maken? Dan is het goed om hier rekening mee te houden in de keuze van het thema.
  3. Wordt het thema regelmatig bijgewerkt?
    Een thema dat niet meer wordt bijgewerkt gaat voor problemen zorgen, bijvoorbeeld door plugins die niet meer werken. Let goed op dat je een thema kiest dat regelmatig wordt geüpdatet.
  4. Snelheid
    Je hoort me er nog wel vaker over: de snelheid van je website. Dit is heel belangrijk voor een goede gebruikservaring en het helpt ook nog eens mee in je zoekresultaten-positie. Voordat je een thema aanschaft is het goed om te kijken naar de snelheid van het thema.
  5. De waardering van het thema
    Is de waardering positief van het thema? Dan zit je bijna altijd wel goed. Kijk ook naar hoe vaak het thema gedownload is. Een 5-sterren waardering zegt natuurlijk niet zoveel als deze maar van 1 gebruiker komt. Verder raad ik je ook aan om te kijken of je wensen hebt voor specifieke plugins en of het thema hiermee compatible is. Niet elk thema gaat goed bijvoorbeeld samen met de e-commerce-plugin WooCommerce. Let hier dus op.

We hebben wat veelgebruikte thema’s verzameld:

  1. Avada – betaald – 60 dollar 
    Avada is al jaren het meest gebruikte thema ter wereld, en dat is niet voor niets! Een van de redenen hiervan is dat het zo veelzijdig is in te zetten. Mijn collega Emie gebruikt Avada bijvoorbeeld voor haar blog. Een van de grootste voordelen is de vele mogelijkheden die je hebt om een pagina op te maken via de handige editor.
  2. The7 – betaald – 39 dollar
    Zoek je veel vrijheid? The7 biedt het! The7 is voor veel WordPress gebruikers een geliefde keuze door de veelzijdigheid. Je hebt ruim 1000 thema-opties, maar kunt ook kiezen uit ruim 48 standaard-websites die je met een druk op de knop installeert.
  3. Stockholm – betaald – 69 dollar
    Voor mijn portfolio-website gebruik ik Stockholm als thema. Wat ik zelf heel fijn vind aan Stockholm is dat het thema meer inspeelt op de creatieve industrie door de pagebuilder WP Bakery die je krijgt bij het thema. Hiermee klik en sleep je zelf een website in elkaar. Dit thema werkt ook heel goed met WooCommerce, de plugin waarmee je een webshop maakt.
  4. Zakra – Gratis 
    Er zijn ook genoeg gratis thema’s op de markt. Vaak hebben gratis thema’s minder opties en krijg je geen toegang tot plugins waar je normaal gesproken voor moet betalen. Gratis thema’s zijn prima als je een basis-website wilt maken. Een van onze aanraders is Zakra. Dit is een gebruiksvriendelijk thema dat ook samengaat met veel van de plugins die we hieronder noemen. Een van de voordelen van Zakra is dat het een 15 demo-sites heeft die je zo op je website kunt installeren.
  5. Betheme – betaald – 59 dollar 
    Zoek je een plugin waarmee je zonder al te veel moeite een website maakt? Kies dan voor Betheme. Met meer dan 500 pre-built websites installeer je met een klik op de knop een website.

Professionaliseer je WordPress-website met plugins

Voordat je fanatiek aan de slag gaat met WordPress plugins is het goed om te weten na te denken welke plugins je wilt gebruiken. Plugins vertragen je website een beetje. Gebruik je heel veel plugins, dan wordt je website langzamer. Kijk ook altijd goed of plugins regelmatig geüpdatet worden, hiermee voorkom je veiligheidsproblemen.
Onze aanraders:

  1. Elementor
    We noemden hem al eerder in een blog: Elementor! dit is een van de meest gebruikte pagebuilder ter wereld. Met deze plugin maak en bewerk je heel eenvoudig je pagina door blokken op de juiste plek te slepen. Met de pro-versie kun je zelfs een eigen WordPress-thema bouwen. Dat is misschien iets te veel van het goede voor een beginner, Kijk dus ook zeker naar de gratis versie. Deze plugin is ook goed te gebruiken met de hierboven genoemde thema’s.
  2. Yoast SEO
    Wil je dat je website goed scoort in zoekmachines, dan is de plugin van Yoast een goede tool. Met Yoast voeg je op een eenvoudige manier on-page SEO toe zoals meta tags en title tags. Gebruik je deze plugin goed, dan heb je goede basis te pakken voor zoekmachineoptimalisatie.
  3. TinyJPG
    Om je site lekker snel te houden is het een goed idee je afbeeldingen te optimaliseren. We schreven al eens eerder een blog over TinyJPG, een plugin die je afbeeldingen automatisch comprimeert.
  4. Contact form 7 
    Met deze plugin maak je eenvoudig een contactformulier. Dit is ook een van de meest gebruikte plugins van onze klanten, niet zonder reden 😉. Het maken en plaatsen van een contactformulier is echt een fluitje van een cent. Heb je een contactformulier op je website? Bekijk dan ook je opties voor een SSL-certificaat (link naar checker) dan voldoe je gelijk weer aan de wet.
  5. WooCommerce
    Webshop maken in WordPress? Dan is de kans groot dat je WooCommerce gaat gebruiken! Dit is namelijk de meest populaire manier om je WordPress website om te toveren in een webwinkel.

Extra tips voor je WordPress website:

  1. Verwijder de thema’s en plugins die je niet meer gebruikt
    De kans is groot dat je inactieve plugins op je website hebt staan. Het is een goed idee om deze te verwijderen, zo houd je niet alleen de backend van WordPress mooi opgeruimd, je loopt zo ook minder risico dat hackers kunnen inbreken via inactieve plugins. Het zorgt er tevens voor dat deze plugins niet onnodig je website vertragen.
  2. Dupliceren
    Heb je ook wel eens gehad dat je graag het design van de ene pagina ook op de andere pagina wilt gebruiken? WordPress zelf biedt hier geen opties voor. Gelukkig zijn er wel plugins die dit kunnen! Met een plugin als ‘Duplicate Post’ clone je een bericht of een pagina zodat je daar weer verder in kunt werken.
  3. Installeer Google Analytics
    Als je inzicht wil hebben waar je bezoekers vandaan komen en wat ze doen op je website, dan kun je eigenlijk niet zonder Google Analytics. De meest eenvoudige manier om Google Analytics te installeren is via de plugin Monsterinsights.
  4. Stel een favicon in
    Een favicon is een klein icoontje dat in de browserbalk staat. Vaak is dit een kleine versie van je logo. Dit helpt bij de herkenbaarheid van je website. In de customizer van WordPress voeg jij een favicon toe. Dit doe je door naar ‘weergave’- ‘customizer’ te gaan. Vervolgens klik je op ‘site-identiteit’.
  5. Maak een back-up
    Het kan gebeuren dat je website gehackt wordt of dat je door een fout per ongeluk je website leeghaalt. Oeps. Daarom is het belangrijk altijd een back-up te maken van je website.

Heb je hulp nodig bij je website? Met de Webmasterservice roep je professionele hulp op, van afstand! We kijken met je mee via Teamviewer en helpen je bij onderhoud, aanpassingen, installaties of updates. De Webmasterservice is mogelijk vanaf 25 euro per uur. Wil je toch een website laten maken? Maak dan gebruik van onze Designservice voor het laten maken van een website in WordPress.

Bekijk ook onze veelgestelde vragen rondom WordPress en op onze ‘WordPress website maken‘-pagina voor een stap-voor-stap uitleg over het bouwen van een WordPress-website. En lees voor meer inspiratie ook deze WordPress-blogs:

Aan de slag met je WordPress website

Download gratis onze whitepaper. Hierin krijg je stap-voor-stap uitleg over het maken van je WordPress website.