Er zijn volop WordPress thema’s waaruit jij kunt kiezen voor je website of webshop. Welk WordPress thema is nou het beste geschikt voor jouw specifieke site? Dat is dé vraag over WordPress Hosting die altijd voorbijkomt, zowel aan de telefoon bij onze klantenservice als tijdens onze trainingen WordPress van de Vevida Academy. De keuze voor het juiste WordPress thema is dan ook heel belangrijk. Maar hoe kun je het beste WordPress thema kiezen?

Link naar deze kopWat bepaalt je keuze uit alle WordPress thema’s?

Het klinkt voor de hand liggend – en zo is het eigenlijk ook – maar jouw keuze voor het juiste WordPress thema is sterk afhankelijk van je online business. Stel jezelf eerst de vraag: begin ik een webshop of wil ik een website? Het antwoord hierop bepaalt welke informatie jij kwijt wilt op je homepage en welke type WordPress themes daar het beste bij passen? Hoe kun je het beste WordPress thema kiezen?

Link naar deze kopWebshop: Het beste WordPress thema kiezen mét productpresentatie

Er is een wezenlijk verschil tussen een WordPress thema voor een webshop of website. Heb jij een webwinkel en verkoop je exclusieve horloges en juwelen, dan wil je de populairste en fraaiste exemplaren ‘uitstallen’, netjes onderverdeeld in logische categorieën. Deze ‘teasers’ zijn weer voorzien van linkjes naar achterliggende pagina’s. Daarop worden alle horloges of juwelen binnen een bepaalde categorie getoond.

Uiteraard weer met een link naar een pagina over het specifieke product waarvan de voordelen en specs nog eens keurig worden opgesomd, gevolgd door de koopbutton. Dus moet jouw favoriete WordPress thema deze opties wel bieden.  Uiteraard moet je WordPress thema geschikt zijn voor de handige webshop plugins WooCommerce of eCommerce.

Link naar deze kopWordPress themes voor informatieve websites

Bij informatieve websites – voor bijvoorbeeld bedrijven, instanties en maatschappelijke organisaties –  verwacht je echter een totaal andere look and feel. Op de homepage wil je vooral in één oogopslag laten zien wie jij bent en wat jij doet. Daar moet jouw WordPress thema op worden geselecteerd. Natuurlijk moet jouw website – en dus ook het WordPress thema – de optie bieden voor een verdere presentatie van je diensten, producten, projecten, het weergeven van pakkende citaten van tevreden klanten en natuurlijk een duidelijk herkenbare call to action hebben.

Link naar deze kopWel of niet een populair WordPress thema kopen?

Welke WordPress themes zijn beter: de betaalde versies of degene die gratis beschikbaar worden gesteld? Vooropgesteld: goedkoop (gratis) is zeker niet altijd duurkoop. Maar gratis thema’s worden meestal onvoldoende of helemaal niet ondersteund. Een uitzondering zijn de bekende WordPress themes als 2014, 2015 en 2016. Thema’s die je koopt, krijgen vrijwel altijd de broodnodige updates mee.

Denk aan beveiligingsupdates. Hiermee voorkom je dat jouw website wordt gebruikt voor een DDoS-aanval of door criminelen wordt gehackt in een poging jou te chanteren (lees: geld afhandig te maken). Populaire thema’s worden in de regel goed ondersteund. Wat je voorkeur ook is; kies altijd een thema dat wordt ondersteund!

Link naar deze kopKies WordPress thema dat wordt ondersteund

Welk WordPress thema je ook gebruikt, betaald of gratis, zoek vooraf eerst goed uit of van dat thema wel de meest recente versie valt te downloaden en ook de komende jaren wordt ondersteund. Over het algemeen kun je gaandeweg wel van WordPress thema wisselen, zonder dat je content verloren gaat. Houd er wel rekening mee dat in sommige gevallen bepaalde items, zoals je menubalk, winkelwagentje en widgets, mogelijk opnieuw moeten worden ingesteld. Heb je in de tussentijd heel veel aan de code van dat thema gesleuteld, dan loop je echter wel een hoog risico dat delen van je website stuk gaan.

Link naar deze kopGa altijd voor een responsive WordPress thema

Kies altijd uit responsive WordPress themes. En wel om twee heel belangrijke redenen. 1) Google gaat mobielvriendelijke websites belonen in de zoekresultaten. 2) Ook niet geheel onbelangrijk: we doen onze internetaankopen steeds vaker via onze smartphones en tablets. Wordt jouw website of webshop op deze apparaten niet goed weergegeven dan ben je in één klap 58 procent van je potentiële klanten kwijt. Je wilt dus heel graag dat jouw WordPress website mobielvriendelijk is.

Link naar deze kopWaarop selecteer je jouw WordPress thema nog meer?

Wil jij het beste WordPress thema kiezen? Hou bij je keuze voor een WordPress template dan altijd rekening met veiligheid (wordt het thema nog ondersteund met updates) en of deze geschikt is voor de plugins die jij nodig hebt om jouw online aanwezigheid tot een financieel succes te maken. Achterhaal ook welke widgets er standaard met jouw favoriete WordPress thema worden meegeleverd. Widgets bieden volop mogelijkheden om op bepaalde plekken op je site extra informatie te geven, zoals in de sidebars van jouw WordPress website.

Link naar deze kopEen mooi WordPress thema is niet per definitie beter

Je ziet tegenwoordig heel veel fancy websites met een fotoslider. Om de paar seconden wordt er een nieuwe nóg fraaier plaatje getoond. Op elke afbeelding staat weer een stukje extra informatie over het bedrijf of het product. Dat lijkt een ideale manier om je bezoekers stapsgewijs te verleiden. Maar je bereikt er juist het tegenovergestelde mee.

De bezoeker wordt te veel afgeleid van wat hij op je site komt doen. Hij is er om een product te kopen of een dienst af te nemen. Hij zoekt een snelle bevestiging dat zijn keuze juist is en een duidelijk herkenbare bestelknop (call to action). Dankzij de slider wordt zijn blik steeds weer getrokken naar een nieuwe fraaie foto. Voordat hij de tekst goed in zich heeft kunnen opnemen, verschijnt er een andere afbeelding met nieuwe tekst voor zijn ogen. Drie foto’s verder weet hij al niet meer wat hij kwam doen.

Het is veel beter hem in logische stappen, met pakkende koppen en slimme content – en op zijn eigen snelheid – door je website te laten navigeren, tot hij door jou is overtuigd. Bovendien kan de bezoeker zelf het tempo bepalen waarop hij leest.

Link naar deze kopTot slot: wat is het beste WordPress thema?

Wat voor jou het beste WordPress template is, moet je zelf onderzoeken. Dat kunnen wij niet voor jou bepalen. Een goeie tip is om bestaande websites die jou bevallen te noteren. Via deze websitechecker kun je vervolgens achterhalen of de site in WordPress is gemaakt en welk thema er is gebruikt. Als je niet kunt achterhalen welk WordPress thema er is gebruikt, dan bel je het bedrijf gewoon op, complimenteer ze met hun mooie website en vraag welk WordPress template ze hebben gebruikt. In negen van de tien gevallen krijg je gewoon antwoord.

Link naar deze kopWil jij persoonlijke support?

Ben jij op zoek naar meer support bij je WordPress website? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over WordPress Hosting. Bij dit pakket krijg je de persoonlijke ondersteuning van je eigen WordPress expert.

Wat vind jij van dit antwoord?

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.