We gaan nu leren hoe je een bericht maakt in Gutenberg. De eerste stappen verschillen niet zo gek veel van de oude editor, maar daarna is alles anders. Bovendien kun je veel meer. Een bericht maken is nog nooit zo leuk en makkelijk geweest.

Ga links via Berichten naar Nieuw bericht

Bericht maken in Gutenberg

Bedenk een passende kop voor je bericht. Klik op “Schrijf je verhaal” en begin met tikken.

Je kunt gewoon direct beginnen met het schrijven van je blog of bericht. Wil je een groter lettertype dan klik je in de rechter zijbalk op S M L of XL of je schuift het bolletje van het A naar A of je selecteert het getal naast de A en vervangt dat door de gewenste corpsgrootte.

Dat ziet er bijvoorbeeld als volgt uit.Grootte letter aanpassen

Ben je klaar met je eerste alinea? Als je dan de entertoets indrukt,  verspringt de tekst automatisch naar een volgende alinea. Op die manier kun je gewoon je tekst blijven tikken alsof je in de Word-tekstverwerker bezig bent. Als je nu naar het eerste blok terugkeert kun je daar bijvoorbeeld het lettertype, niet alleen qua grootte maar ook qua weergave: VET bijvoorbeeld. Of je laat de eerste alinea beginnen met een vergrote weergave van de eerste letter.

Dat ziet er in de editor als volgt uit. Kies je aan de rechterkant voor “een grote eerste letter”, dan creëer je het volgende effect. De eerste letter springt er duidelijk uit qua grootte.

Als je nu op publiceren klikt en vervolgens op Voorbeeld dan kun je in het nieuwe venster het resultaat bekijken.

Bekijk hier hoe je een afbeelding toevoegt aan Gutenberg.

Wat vind jij van dit antwoord?

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.