Ben jij meer een lezer? Lees dan dit artikel.

Een back-up van je website maken is lang niet zo ingewikkeld als je vooraf verwacht. Je moet gewoon even weten welke handelingen je moet verrichten. Daarom leggen wij het je in dit helpartikel graag even uit, want het zelf geregeld maken van back-ups is absoluut geen overbodige luxe. Sterker nog: wij raden het juist aan.

Voor het maken van een back-up van je website heb je een FTP-programma nodig, zoals FileZilla. Heb je nog geen FileZilla op je computer? Lees in dit helpartikel hoe je FileZilla downloadt en installeert. Beschik je inmiddels over FileZilla? Lees dan snel verder.

Back-up website maken

Ga allereerst naar de map Programma’s op je computer en open FileZilla. Vul in het scherm dat zich opent de Host, je Gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord in.

• Host: ftp.vevida.com
  • Gebruikersnaam: deze kun je in MyVevida terugvinden, of in de oplevermail
  • Wachtwoord: heb je ontvangen in de oplevermail na je bestelling bij Vevida

Neem contact op met onze klantenservice als je deze gegevens niet meer hebt.

Back-up website maken, inloggevens invullen

Heb je alle gegevens ingevuld en op Snelverbinden geklikt dan zie je in de rechterkolom de diverse mappen van je website verschijnen. Wij concentreren ons nu eerst op map www. Dubbelklik op deze map. (Let op: het mapje database dat je hier eveneens ziet staan is NIET de database waarover wij het hebben in het helpartikel Een back-up maken van je database).

Klik op de www-map

Je ziet nu dat in hetzelfde venster aan de rechterkant de inhoud van de www-map zichtbaar wordt

De inhoud van je www-map wordt getoond

In het linker veld zie je de mappen op je computer staan. Heb je al een back-up map aangemaakt dan kun je deze stap overslaan. Moet je nog een map aanmaken? Ga dan in het linker veld staan, gebruik de rechter muisklik en kies Map aanmaken.

Maak op je pc een mapje voor je back-up aan

Geef de nieuwe back-up map een goede naam en klik op Oké.

Geef de back-up map een passende naam

Dubbelklik op de nieuwe map om deze te openen

open de back-up map

En sleep nu de inhoud van de www-map (rechts) naar de Back-up map aan de linkerkant.

Sleep de bestanden uit je www-map naar je back-up map

In de brede onderste balk zie je de voortgang van het proces. Je ziet het vanzelf wanneer alle bestanden zijn gekopieerd. Je back-up is nu klaar.

Back-up website terugzetten

Voor het terugzetten van de back-up kopieer je de back-up gewoon weer van links naar rechts. Let er wel op dat je eerst de bestaande bestanden in de www-map op onze server (rechterkant) verwijdert. Daarna sleep je de bestanden uit je back-up map op je eigen pc (linkerkant) naar de www-map rechts. En klaar ben je! Het is dus altijd goed om te onthouden waar precies op jouw pc de back-up is neergezet.

Bekijk het filmpje