Je kunt zelf back-ups maken van een MySQL-database via de command line interface (CLI, of CMD.exe). Daarvoor gebruik je het programma mysqldump, dat onderdeel is van bijvoorbeeld MySQL Workbench of MySQL Community Server..

Heb je de MySQL Workbench 5.2 op Microsoft Windows geïnstalleerd? Dan vind je het programma ‘mysqldump’ in de map C:\Program Files\MySQL\MySQL Workbench 5.2 CE.

Met deze regel code maak je een back-up van jouw MySQL-database. Pas de gegevens aan voor je eigen domein en database. Plak ten slotte het volgende commando, als één regel in het CMD.exe-venster:

mysqldump --host=mysql.domein.nl
  --user=gebruikersnaam
  --password=wachtwoord
  --opt
  --routines
  --all-databases > bestandsnaam.sql

Je vindt uitgebreide informatie over de beschikbare opties in de (Engelstalige) documentatie van de mysqldump command line tool.