Je kunt de back-up van een MySQL-database (de ‘mysqldump’) via de command line interface (CLI) importeren. Dat is vooral handig als je database groter is dan 10 MiB. (Een kleinere MySQL-database kun je eenvoudig online importeren via phpMyAdmin.)

Het programma ‘mysql’ is nodig om een mysqldump via de CLI te importeren. Je kunt dat installeren met de MySQL Workbench of MySQL Community Server.

Met deze regel code overschrijf je een bestaande database met uw mysqldump. Pas de gegevens aan voor je eigen domein en database. Plak ten slotte het volgende command als één regel in het venster van de CLI:

mysql --host=mysql.domein.nl
  --user=gebruikersnaam
  --password=wachtwoord
  --database=databasenaam < bestandsnaam.sql

Je vindt uitgebreide informatie over de beschikbare opties in de documentatie van de mysql command line tool.

In sommige gevallen bevat een mysqldump het SQL-commando CREATE DATABASE databasenaam;. Dat levert een foutmelding op, omdat je gebruikersaccount niet geautoriseerd is om een nieuwe database aan te maken. Open daarom eerst het bestand (bijvoorbeeld in Kladblok) en verwijder die regel voordat je de mysqldump importeert.