Dit artikel legt je uit hoe je verbinding maakt met een MySQL-database vanuit ASP. In ASP kun eenvoudig een connectiestring maken om jouw MySQL-database benaderen. Als voorbeeld vind je hier een eenvoudige ASP connectiestring met MySQL, desgewenst mét SSL.

ASP connectiestring naar een MySQL-database, met SSL-beveiliging

Als je vanuit ASP verbinding wilt maken met jouw MySQL-database, met een veilige SSL verbinding, dan is het belangrijk dat je de nieuwste Connector/ODBC gebruikt.

Je gebruikt de Microsoft OLE DB provider voor ODBC om met ASP een verbinding te maken met jouw MySQL database. Belangrijk hierbij is dat je de nieuwste versie van MySQL Connector/ODBC gebruikt, want de oudere versie 5.1 bevat geen SSL-ondersteuning.

Bovendien worden oude Connector/ODBC versies 5.3 en 5.1 eind 2018 verwijderd van de Windows-webservers.

Wil je ervoor wilt zorgen dat de verbinding tussen jouw website en onze databaseservers niet door derden afgeluisterd kan worden? Dan moet je de verbinding beveiligen met SSL (TLS). Vevida ondersteunt SSL beveiligde verbindingen naar MySQL standaard.

Gebruik de volgende connectiestring in ASP om verbinding te maken met jouw MySQL-database:

Set sConn = Server.CreateObject("ADODB.Connection")
sConn.Open "Provider=MSDASQL;DRIVER={MySQL ODBC Driver};" &_
	"SERVER=[MySQL servernaam];" &_
	"DATABASE=[MySQL databasenaam];" &_
	"USER=[MySQL gebruikersnaam];" &_
	"PASSWORD=[MySQL wachtwoord];" &_
	"SSLMODE=REQUIRED;"

Connector/ODBC SSLMODE

De parameter SSLMODE=REQUIRED geeft aan dat een SSL-beveiliging voor de verbinding verplicht is. Met andere woorden, de verbinding tussen jouw website en de MySQL-database is met SSL versleuteld en kan niet afgeluisterd worden. Hier hoef je verder niets voor te doen.

Naast REQUIRED zijn er andere SSL Mode opties voor MySQL Connector/ODBC beschikbaar:

• DISABLED
  • PREFERRED
  • VERIFY_CA
  • VERIFY_IDENTITY

Alle opties vind je hier: Connector/ODBC Connection Parameters.

Je ziet hier de parameter PREFERRED. Die geeft aan dat SSL-versleuteling voor de verbinding gewenst is, maar ook verbindt over een onbeveiligde verbinding. Dat is hetzelfde gedrag als met DISABLED. Is er geen SSL beschikbaar, dan weigert de parameter REQUIRED om verbinding te maken.

Andere parameters raden wij af.

Tip 1 De query "SHOW STATUS LIKE 'ssl_cipher'" geeft de gebruikte SSL cipher als resultaat.

Tip 2 Maak gebruik van ADODB.Command om queries te beveiligen tegen SQL-injectie met prepared statements.

Connector/ODBC versies

Een drietal Connector/ODBC versies is tot eind 2018 beschikbaar, Connector/ODBC 8.0, 5.3 en 5.1. Je gebruikt ze met één van de de volgende vier DRIVER= strings:

• {MySQL ODBC Driver}
  • {MySQL ODBC 8.0 Unicode Driver}
  • {MySQL ODBC 5.3 Unicode Driver}
  • {MySQL ODBC 5.1 Driver}

Als je DRIVER={MySQL ODBC Driver} gebruikt in jouw ASP-code, dan weet je zeker dat je altijd de nieuwste versie gebruikt die wij aanbieden.

Tip! Je vindt belangrijke documentatie in de MySQL Connector/ODBC Developer Guide. Bevat jouw ASP-code kleine slordigheidjes en foutjes, dan kun je onstabiel gedrag verwachten!

Vevida zorgt ervoor dat de driver achter {MySQL ODBC Driver} regelmatig wordt bijgewerkt naar de recentste versie.

MySQL-databasetoegang vanuit andere scripttalen

Zie ook onze andere artikelen in deze reeks:

Je kunt deze deze informatie en voorbeelden gebruiken om met MySQL te verbinden over een beveiligde SSL-verbinding.