Database (SQL)

 • Access Databases

  In een ver verleden was het gebruikelijk om voor dataopslag op een ASP-website gebruik te maken van Access. Deze eenvoudige databasetool wordt standaard geleverd bij bepaalde Office versies. Echter, deze database is nooit gemaakt voor toepassing op het internet, als database voor een website of web-applicatie.

  Bij Vevida kun je beperkt gebruik maken van een Microsoft Access database, als back-end voor jouw website. Maar let op: Microsoft ondersteunt officieel geen Access-databases in een websiteomgeving en daarom raden wij het gebruik van Access-databases af. Je vindt meer informatie hierover in de ASP.NET Data Access FAQ van Microsoft.

  Lees meer »

 • Algemene informatie over MySQL databases

  Je kunt standaard een MySQL-database gebruiken bij Vevida. Een MySQL-database is vaak nodig voor een Content Management Systeem (CMS), zelf geschreven in ASP, PHP, ASP.NET, of voor een CMS zoals WordPress, Drupal of Joomla!.

  Lees meer »

 • Back-up MySQL-database maken

  Het maken van een back-up van je MySQL-database is net zo belangrijk als het het maken van een back-up van je websitebestanden (de www-map). In je database staat namelijk alle content die je op je website hebt gepubliceerd: afbeeldingen, tekstbestanden, pagina’s en berichten. Een back-up van je MySQL-database maken is helemaal niet ingewikkeld. We leggen het je even uit.

  Lees meer »

 • Back-up van een MySQL-database maken via phpMyAdmin

  Je kunt eenvoudig zelf een back-up van je MySQL-database maken via phpMyAdmin, een online applicatie om je database te beheren.

  • Log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord van je database en de juiste databaseserver
  • Klik op het tabblad Exporteer

  De snelle exportmethode is meestal voldoende. (Wil je meer controle over de manier waarop de back-up wordt samengesteld? Dan kies je voor de uitgebreide exportmethode. Je kunt daarmee alle instellingen zelf wijzigen.)

  • Klik op de knop Start

  De back-up is gedownload en heeft bijvoorbeeld als naam net3-nl-mysql-16.vevida.net.sql. Je kunt dat bestand later gebruiken om de back-up te importeren als dat nodig is.

 • Back-up van een MySQL-database via de command line importeren

  Je kunt de back-up van een MySQL-database (de ‘mysqldump’) via de command line interface (CLI) importeren. Dat is vooral handig als je database groter is dan 10 MiB. (Een kleinere MySQL-database kun je eenvoudig online importeren via phpMyAdmin.)

  Het programma ‘mysql’ is nodig om een mysqldump via de CLI te importeren. Je kunt dat installeren met de MySQL Workbench of MySQL Community Server.

  Met deze regel code overschrijf je een bestaande database met uw mysqldump. Pas de gegevens aan voor je eigen domein en database. Plak ten slotte het volgende command als één regel in het venster van de CLI:

  mysql --host=mysql.domein.nl
   --user=gebruikersnaam
   --password=wachtwoord
   --database=databasenaam < bestandsnaam.sql

  Je vindt uitgebreide informatie over de beschikbare opties in de documentatie van de mysql command line tool.

  In sommige gevallen bevat een mysqldump het SQL-commando CREATE DATABASE databasenaam;. Dat levert een foutmelding op, omdat je gebruikersaccount niet geautoriseerd is om een nieuwe database aan te maken. Open daarom eerst het bestand (bijvoorbeeld in Kladblok) en verwijder die regel voordat je de mysqldump importeert.

 • Back-up van een MySQL-database via de command line maken

  Je kunt zelf back-ups maken van een MySQL-database via de command line interface (CLI). Daarvoor gebruik je het programma mysqldump, dat bijvoorbeeld onderdeel is van de de MySQL Workbench of MySQL Community Server.

  Heb je de MySQL Workbench 5.2 op Microsoft Windows geïnstalleerd? Dan vind je het programma ‘mysqldump’ in de map C:Program FilesMySQLMySQL Workbench 5.2 CE.

  Met deze regel code maak je een back-up van uw MySQL-database. Pas de gegevens aan voor je eigen domein en database. Plak ten slotte het volgende commando, als één regel in het venster van de CLI:

  mysqldump --host=mysql.domein.nl
   --user=gebruikersnaam
   --password=wachtwoord
   --opt
   --routines
   --all-databases > bestandsnaam.sql

  Je vindt uitgebreide informatie over de beschikbare opties in de (Engelstalige) documentatie van de mysqldump command line tool.

 • Hoe optimaliseer je een MySQL database?

  Keeping your MySQL database lean and mean!

  In dit document gaan we in op het optimaliseren van een MySQL­-database. “Waarom?”, vraag je je wellicht af. Onze ervaring leert dat een opgeblazen en slecht onderhouden MySQL­ database één van de grootste oorzaken is van een trage website. Voor een vlot reagerende website is het belangrijk om aandacht te besteden aan het optimaliseren van de achterliggende database.

  We proberen dit document zo toegankelijk mogelijk te houden. Gaat het misschien toch jouw pet te boven en heb je hierover vragen, schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. We helpen je graag.

  Lees meer »

 • Microsoft SQL Server Databases

  Microsoft SQL Server is het professionele relationele databasesysteem van Microsoft. Het vormt de basis voor moderne toepassingen voor web-applicaties ene-commerce. Met Microsoft SQL Server kunnen dergelijke toepassingen heel snel ontwikkeld en ingezet worden. Met SQL Server leg je een solide basis voor een succesvolle webapplicatie met professionele performance, veiligheid en gebruiksgemak.

  Vevida beschikt over een modern SQL Server cluster, gebaseerd op SQL Server 2017. Binnen dit cluster bieden wij op moderne hard- en software zowel shared als dedicated SQL Server databases aan. Uiteraard regelen wij passende beveiliging van uw gegevens, zorgen wij voor het bijwerken van de software en staan deskundige database-beheerders klaar om uw vragen te beantwoorden.

  Lees meer »

 • MySQL-database back-up terugzetten

  Het terugzetten van je MySQL-database back-up (je afbeeldingen, pagina’s en berichten) is niet ingewikkeld. Je moet er wel even voor gaan zitten. Zorg er in elk geval voor dat je je MySQL-gebruikersnaam, het wachtwoord en databaseservernummer voor MySQL bij de hand hebt. Je vindt deze terug in de oplevermail die je van ons hebt ontvangen na het bestellen van je hostingpakket.

  Lees meer »

 • MySQL-databasetoegang met PHP en MySQLi

  Dit artikel legt uit hoe je een verbinding maakt met MySQL vanuit PHP 7.1+ en MySQLi. Met PHP 7.1 en hoger kun je over een SSL-beveiligde verbinding jouw MySQL-database benaderen. Hier een eenvoudig voorbeeld.

  Lees meer »

 • MySQL-databasetoegang met PHP en PDO

  Dit artikel legt uit hoe je een verbinding maakt met MySQL vanuit PHP 7.1+ en PHP Data Objects (PDO). Met PHP 7.1 en hoger kun je over een SSL-beveiligde verbinding jouw MySQL-database benaderen. Hier een eenvoudig voorbeeld.

  Lees meer »

 • SQL Server Compact Databases

  Je kunt bij Vevida nog gebruik maken van een SQL Server Compact of SqlCe-database als back-end voor jouw website. Dit was voorheen het standaard databaseformaat in het ontwikkelprogramma WebMatrix van Microsoft. Inmiddels is de ondersteuning voor Webmatrix gestopt. Microsoft adviseert nu Visual Studio Code voor moderne web-applicaties en websites.

  Lees meer »

 • SQL Server Management Studio

  Microsoft heeft een gratis hulpmiddel ter beschikking gesteld waarmee je zelf je database kan beheren. Dit hulpmiddel is de SQL Server Management Studio, afgekort SSMS. SQL Server Management Studio zorgt ervoor dat je eenvoudig kan verbinden met het Vevida SQL Server 2017 cluster, en allerlei handelingen kan uitvoeren via de grafische gebruikersinterface. Daarnaast kan je ook rechstreeks queries uitvoeren op je database.

  Lees meer »

 • SQL Server-database grootte opvragen

  Een Microsoft SQL Server database is gebonden aan een bepaalde grootte en hoeveelheid opslagruimte. Hoeveel dat is verschilt per hostingpakket en uitbreiding. Als je graag wilt weten hoe groot jouw SQL Server database is dan kun je hiervoor twee stored procedures gebruiken: sp_helpdb en sp_spaceused.

  Je vindt informatie over deze stored procedures op:

  Let wel dat beide stored procedures verschillende uitvoer kunnen genereren doordat verschillende berekeningen worden uitgevoerd.

 • Verschil tussen je database en website

  Er is een verschil tussen je database en website. Als je een back-up maakt van je website dan sla je namelijk alleen de bestanden op die te maken hebben met de gebruikte webbouwtool, zoals WordPress, Drupal en Joomla!. Denk daarbij aan het door jou gebruikte thema en de plugins die je hebt geïnstalleerd. Daarnaast worden alle overige bestanden die je naar de website hebt ge-upload zoals bijvoorbeeld foto’s hiermee ook geback-upt.

  Lees meer »

Klantenservice

Niet gevonden wat je zocht? Neem contact op met onze klantenservice:

We zijn je graag van dienst.