Veelgestelde vragen

Link naar deze kopWat zijn nieuwe domeinextensies?

Het web krijgt er de komende jaren duizend nieuwe domeinextensies (gTLD’s, generieke top level domeinen) bij. Dat leidt tot websites die eindigen op .app, .auto, .hotel, .amsterdam, .food, .website en .vlaanderen, en nog vele andere. Er ontstaan miljoenen mogelijkheden voor nieuwe, pakkende en ideale domeinnamen. Want denk je eens in: als je fietsen verkoopt kun je nu een domeinnaam registreren die eindigt op .bike. Duidelijker kan het niet.

Link naar deze kopWanneer komen de nieuwe extensies beschikbaar?

Dat valt moeilijk te voorspellen. De introductie van de nieuwe extensies verloopt gefaseerd. Een groot aantal is inmiddels al wel beschikbaar, andere komen in de komende jaren op de markt. We raden je aan om geregeld onze webpagina’s over extensies te bezoeken en ons op de sociale media te volgen. We brengen geregeld updates.

Link naar deze kopKan ik elke nieuwe extensie registreren?

Je kunt vrijwel elke nieuwe domeinextensie registreren. Maar er zijn uitzonderingen. Bedrijven als Google, Nike en Philips hebben het alleenrecht op hun namen en deze om begrijpelijke redenen afgeschermd. Wil je weten welke extensies wel beschikbaar zijn of komen? Bekijk dan onze preregistratiepagina.

Link naar deze kopWat betaal ik voor het preregistreren?

Het preregistreren van een nieuwe domeinextensie kost je helemaal niks. Dat regelen wij geheel vrijblijvend voor je. Je gaat pas betalen wanneer wij jouw domeinnaam gaan registreren en nadat jij daar opdracht toe hebt gegeven. We kunnen nu helaas nog niet aangeven wat daarvan de kosten zijn. Dat is afhankelijk van het bedrag dat de registry voor de extensie in rekening brengt. In de meeste gevallen is die prijs pas in een later stadium – vlak voor officiële introductie – bekend. Uiteraard houden wij je hiervan op de hoogte als je bij ons preregistreert. Je bepaalt pas of je definitief registreert nádat de prijzen bekend zijn.

Link naar deze kopWat is de Sunriseperiode?

De Sunrise is de periode voorafgaand aan de open verkoop, de Landrush. De Sunrise duurt minimaal dertig dagen en is bedoeld voor de bij het Trademark Clearinghouse geregistreerde merkhouders. Zij mogen als eersten hun domeinnamen registreren en zo hun merk beschermen. Een merkhouder kan besluiten de Sunrise aan zich voorbij te laten gaan, bijvoorbeeld vanwege de hoge kosten.

Link naar deze kopWat is de Landrush?

De Landrush volgt op de Sunrise. In deze periode wordt een extensie opengesteld voor een breder publiek. Wil je per se jouw domeinnaam met een bepaalde extensie hebben, dan kun je tijdens de Landrush tegen extra betaling het eerste recht hierop kopen. De kosten kunnen overigens behoorlijk oplopen, want verkopers van populaire extensies proberen in deze fase nog flink te verdienen. Ze hebben zelf 185.000 dollar betaald voor het mogen exploiteren van deze extensie. De prijzen kunnen oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

Vaak heeft de verkoper deze periode nog in fases opgedeeld. Elke fase heeft weer zijn eigen prijs. Ben jij een snelle beslisser? Dan betaal je meer dan degene die nog even wacht. In het laatste geval bestaat de kans dat de gewilde extensie inmiddels door een ander is vastgelegd. De startprijs kan wel 10.000 euro of meer bedragen.

Link naar deze kopWat is General Availability?

In deze periode kan iedereen een domeinnaam met de extensie registreren: tegen een vaste prijs en volgens het ‘first come first serve’-principe. Wij noemen het ook wel: weg is pech. Probeer je een domeinnaam van en reeds geregistreerd merk te registreren, dan word je hierop gewezen. Zet je de aanvraag door dan krijgt de merkhouder een waarschuwing. Hij kan dan contact met jou opnemen dat je inbreuk maakt op zijn rechten.

Link naar deze kopWat is het Trademark Clearinghouse?

Het Trademark Clearinghouse (TMCH) is een databank waar merknamen worden gevalideerd en geregistreerd. Registratie bij het TMCH is de eerste stap om jouw naam of merk online te mogen beschermen. Het is ook een voorwaarde om deel te nemen aan de Sunriseperiode van nieuwe extensies. Bovendien krijg je een waarschuwing als een ander jouw domeinnaam met een nieuwe extensie wil registreren. Met de komst van al die nieuwe extensies is dat een geruststellende gedachte.

Link naar deze kopWat is ICANN?

Het ICANN is de organisatie die de nieuwe domeinextensies toekent. Bedrijven en personen hebben de afgelopen jaren bij het ICANN verzoeken ingediend voor nieuwe extensies. Daarvoor moesten ze wel 185.000 dollar aan het ICANN betalen, met de kans dat hun verzoek niet wordt gehonoreerd en ze het geld kwijt zijn. Zo heeft Google alleen al voor eigen gebruik enkele tientallen extensies aangevraagd. Hetzelfde geldt voor Amazone. Ook Philips heeft een .philips aangevraagd.