Hoe werken de nieuwe extensies?

Link naar deze kopMet 1000 nieuwe extensies creëer je snel jouw ideale domeinnamen

We leven in een opwindende tijd wat betreft domeinnamen. Er zijn in de afgelopen jaren al 600 nieuwe extensies bijgekomen: van .app tot .shop. Dat biedt jou heel veel kansen om nú de perfecte domeinnaam te registreren. Al die nieuwe domeinextensies worden door Vevida aangeboden.

De details van de lancering van een specifieke nieuwe extensie kunnen flink verschillen. In het algemeen verloopt een lancering in drie fases: Sunrise, Landrush en General Availability. Via onze website, nieuwsbrief en als je preregistreert via Vevida houden wij je op de hoogte van de details.
gtld-steps

Link naar deze kopFASE 1: Sunrise

De introductie van een nieuwe domeinextensie begint altijd met de Sunrise. Deze duurt normaliter dertig dagen en geeft merkhouders de kans om als eerste een aanvraag voor de nieuwe extensies aan te vragen. Zo kunnen zij hun merk beschermen.

Als merkhouder moet je wel staan ingeschreven bij het Trademark Clearinghouse (TMCH). De uitgever van zo’n nieuwe domeinextensie bepaalt wat er gebeurt als er dubbele aanvragen zijn.

Laat jij als merkhouder (en geregistreerd bij het TMCH) deze Sunrise aan je voorbij gaan, dan krijg je wel automatisch een waarschuwing wanneer een ander op een later moment jouw merknaam met een nieuwe domeinnaamextensie vastlegt.

De Sunriseprijs voor een extensie is hoger dan de prijs in de Landrush of tijdens de General Availability. Dat komt vanwege een extra Sunrisefee die in rekening wordt gebracht.

Link naar deze kopFASE 2: Landrush

In de Landrush wordt een extensie opengesteld voor een breder publiek. Wil je per se een domeinnaam met een bepaalde extensie hebben, dan kun je tijdens de Landrush tegen extra betaling het eerste recht hierop kopen. De startprijs kan wel 10.000 euro of meer bedragen. De initiatiefnemers van een nieuwe extensie (de registry) hebben zelf 185.000 dollar betaald voor het mogen exploiteren van deze extensie en in deze fase willen zij nog flink verdienen.

Vaak heeft de registry om die reden deze periode nog in fases opgedeeld. Elke fase heeft weer zijn eigen prijs. Ben jij een sneller beslisser? Dan betaal je meer dan degene die nog even wacht. In het laatste geval bestaat de kans dat de gewilde extensie inmiddels door een ander is vastgelegd.

Link naar deze kopFASE 3: General Availability

Nu kan iedereen een domeinnaam met de betreffende extensie registreren. Tegen een vaste prijs en volgens het ‘first come first serve’-principe. Wij noemen het ook wel: weg is pech.

Als merkhouder heb je nu geen alleenrecht meer. Het is wel zo dat een ander die in de eerste 90 dagen een merknaam wil registreren op de mogelijke gevolgen wordt gewezen. Zet hij de aanvraag toch door, dan krijgt ook de merkeigenaar een bericht met de waarschuwing dat iemand zijn merk probeert te registreren. De merkhouder kan dan contact opnemen met de nieuwe aanvrager en aangeven dat hij inbreuk maakt op zijn rechten. Dit heet de Claimsperiode.

Klanten die bij Vevida preregistreren worden per fase door ons op de hoogte gehouden.

Link naar deze kopPreregistreer nú bij Vevida

Wil je meteen jouw domeinnaam met een (of meer) specifieke extensie(s) preregistreren? Dat kan. Check hier of je favoriete extensie erbij staat en preregistreer deze gratis en geheel vrijblijvend bij Vevida. Je krijgt van ons automatisch een seintje zodra bekend is wanneer de extensie in de open verkoop gaat. Dan zijn ook de kosten bekend. Jij bepaalt dan pas of je daadwerkelijk wilt registreren.

Overigens kunnen wij niet garanderen dat jij de extensie ook daadwerkelijk krijgt toegewezen. Er kunnen meer kapers op de kust zijn. Er wordt gewerkt volgens het ‘first come first serve’-principe. Dus op het moment dat zo’n extensie op de markt komt, schieten wij in de eerste seconde meteen alle aanvragen van onze klanten in. Zo maak je wel de meeste kans.

Als iemand anders je net voor is geweest, dan storten we de eventueel reeds betaalde bedragen gewoon weer terug op jouw rekening. Uitzonderingen hierop zijn de extra sunrisefee’s. Die ben je altijd kwijt, ook als je de domeinnaam niet krijgt toegewezen.