Simpele tips voor het sneller maken van je WordPress website!

Ergens op moeten wachten is niemands hobby en zo is dat ook wanneer je moet wachten totdat een website is geladen. Een website met een snelle laadtijd minimaliseert het vroegtijdig vertrek van bezoekers die ongeduldig worden. Je kan je vast wel voorstellen dat een laadtijd van 10 seconden echt te lang is. Een laadtijd tussen de 3 en 5 seconden zorgt ervoor dat er al minder bezoekers verloren gaan. Maar het meest ideale is een website met een laadtijd onder de 3 seconden.

wordpress website sneller maken
Yourhosting
14 augustus 2022

Dus het is verstandig om hier eens naar te kijken. Heb je ooit weleens de snelheid van je website getest? Ik zou zeggen: meet het eens via pingdom of gtmetrix. Je krijgt dan een handig overzicht van de snelheid van jouw website op dit moment. Vervolgens kun je, indien nodig, aan de slag met de onderstaande simpele tips om je WordPress website sneller te maken.

1. Beperk het aantal plugins

WordPress plugins zijn super handig, je kunt er bijvoorbeeld eenvoudig een contactformulier mee toevoegen of een kalender. Maar een nadeel is dat er zoveel gratis plugins zijn en dat men eenvoudig (en vaak onnodig) plugins installeert. Wanneer je teveel plugins hebt geïnstalleerd, zal je website minder snel laden. Ik wil niet zeggen dat je helemaal geen plugins moet installeren op je website, maar verwijder de niet gebruikte en onnodige plugins van je website. Want: hoe meer plugins er geladen moeten worden hoe langzamer je WordPress wordt.

2. Check de kwaliteit van je plugins

Het gaat niet alleen om de hoeveelheid plugins maar ook om de kwaliteit van de plugins. Een onbetrouwbare of een al in maanden niet geüpdatet plugin kan de laadtijd van je website aantasten. Test je plugins op de prestaties en betrouwbaarheid. Hoe check je zoiets? Kijk altijd naar het aantal actieve installaties, gebruikers beoordelingen en updates. Met de Plugin Performance Profiler kun je de prestaties van geïnstalleerde plugins of plugins die je wilt gebruiken testen (verwijder na het testen deze plugin 😉)

3. Optimaliseer de afbeeldingen op je website

Afbeeldingen maken je website aantrekkelijk. Maar geven ook meer data mee op de desbetreffende pagina’s. Meer data betekent weer meer laadtijd. Het is dan ook verstandig om je afbeeldingen te optimaliseren, zodat ze niet de laadtijd van je website beïnvloeden.

Optimaliseren doe je door de afbeelding zo klein als mogelijk te maken voordat je deze upload op je WordPress website. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Photoshop, maar er zijn ook veel handige online tools die je hierbij kunnen helpen, een daarvan is JPEGmini.

afbeelding verkleinen website

4. Maak gebruik van een WordPress cache plugin

Caching is een goede manier om je website nog sneller te maken. Je kan eenvoudig cache plugins installeren voor je website die draait op WordPress hosting. Deze plugins maken een statische kopie van je website, deze kopie wordt direct getoond aan je bezoekers. Met andere woorden: de statische pagina wordt sneller geladen dan de pagina zelf; een snellere laadtijd! Een goede cache plugin is W3 total cache of WP rocket

Met deze plugins kun je ook CSS en JavaScript-bestanden verkleinen en combineren. Ook zit er een mogelijkheid bij voor Gzip compressie. Door Gzip compressie in te schakelen wordt de output van de website kleiner gemaakt. Hierdoor worden kleinere bestanden naar de browser gestuurd, waardoor de pagina’s van de website sneller in beeld komen.

Ik kan begrijpen dat dit aardig technische taal is. Heb je niet heel veel technische kennis? Maak je dan geen zorgen. Dan raad ik je aan om te kiezen voor WP rocket. Deze plugin doet hetzelfde als W3 total cache, echter is het net allemaal wat eenvoudiger en gebruiksvriendelijker. Let wel: dit is een betaalde plugin. Dit zal je dus in overweging moeten nemen.

Conclusie

Verwijder onnodige of niet gebruikte WordPress plugins. Daarnaast moet je alleen betrouwbare en geoptimaliseerde plugins gebruiken en doe je er goed aan de afbeeldingen op je website te optimaliseren en gebruik te maken van een cache plugin. Hiermee optimaliseer je zeker de laadtijd van je website.

Aan de slag met je WordPress website

Download gratis onze whitepaper. Hierin krijg je stap-voor-stap uitleg over het maken van je WordPress website.