Peter de Wit

Wat is Gutenberg? Gutenberg is de nieuwe visuele editor in WordPress versie 5.0, die op 6 december 2018 is uitgebracht. Deze editor vervangt op termijn ook definitief de vertrouwde editor. Eén ding is zeker: het wordt allemaal een stuk leuker en kleurrijker. Heb jij een WordPress website dan krijg jij in 2018 te maken met Gutenberg. 

Link naar deze kopMaar wat is Gutenberg eigenlijk?

Vooralsnog kun je bij de uitrol van versie 5.0 kiezen of je met Gutenberg – vernoemd naar de uitvinder van de boekdrukkunst – aan de slag wilt of dat je voorlopig liever nog even met je de oude editor verder gaat. Kies je voor de laatste optie, dan heb je veel aan dit helpartikel over het uitschakelen van Gutenberg.

Link naar deze kopBerichten en pagina’s in Gutenberg

In Gutenberg krijg je dus te maken met een geheel nieuwe manier van berichten schrijven en pagina’s maken. Je gebruikt hiervoor de voorgeprogrammeerde blokken, zoals alinea’s, afbeeldingen, koppen, opsommingslijsten, citaten, video’s en icoontjes van je sociale media.

Link naar deze kopAfbeeldingen en tekstkleurtjes

Afbeeldingen kun je met één klik paginabreed of juist klein weergeven. Bekijk ons helpartikel over afbeeldingen in Gutenberg. Je kunt straks ook heel makkelijk de tekstkleur op je website aanpassen en een alinea door middel van een opvallende achtergrondkleur accentueren. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Desnoods geef je in één zin elke letter een ander kleurtje. Het is niet aan te raden, maar het is wel mogelijk.

Link naar deze kopNu meer kolommen in Gutenberg

Ben jij het beu om al je teksten in 1 brede kolom te proppen? Snap ik, dan kies je toch gewoon voor een weergave in twee kolommen, of drie, of vier of… Wil je daar een fotootje in plaatsen? Geen probleem! Een kopje erboven? Net zo eenvoudig! Een bestelbutton eronder? Leef je uit. Voor je het weet heb je een pagina voor een eenvoudige webshop in elkaar gedraaid.

Link naar deze kopNiet compatibel met alle thema’s

Er is wel een voorbehoud: hoe fraai het één en ander wordt, is wel sterk afhankelijk van het thema dat jij momenteel gebruikt. Niet alle thema’s zijn compatibel met Gutenberg. Gebruik je bijvoorbeeld al een pagebuilder als Divi van Elegant Themes, zorg er dan voor dat je Gutenberg zo snel mogelijk uitschakelt. Deze twee gaan (nog) niet samen.

Sta jij op het punt om te beginnen met het bouwen van je eigen WordPress website? WordPress brengt zelf het thema Twenty Nineteen uit. Dit thema is ontwikkeld met Gutenberg in het achterhoofd. Maar ook het thema Atomic Blocks werkt prima samen met Gutenberg.

Kortom, Gutenberg kán jou helpen je website nóg mooier te maken dan ‘ie al is. Verdiep je via al onze FAQ’s en instructiefilmpjes gerust in wat er allemaal mogelijk is.

Peter de Wit Marketing en Communicatie

Goochelt met woorden, speelt met zinnen. Is medeverantwoordelijk voor alle teksten (online offline) bij Vevida, maakt podcasts voor onze klanten over relevante onderwerpen en regelt sprekers voor de betaalbare trainingen van de Vevida Academy.