Aartjan van Erkel

Klanten voelen zich ongemakkelijk als een website niet consequent ‘praat’. Onbewust verwachten ze dat jouw site de regels volgt die mensen ook gebruiken in gesprekken. Er zijn 3 sociale regels waar jij je op jouw website maar beter aan kunt houden, weet Aartjan van Erkel. Check of jouw site deze sociale regels overtreedt.

Het is raar als iemand midden in een gesprek plotseling begint te zingen, gekke bekken trekt of op de toon van het Polygoonjournaal praat. Breinwetenschapper Susan Weinschenk schreef een artikel waarin staat dat van anderen wordt verwacht dat ze voorspelbaar, logisch, sociaal gedrag in een gesprek vertonen. Dat verwachten mensen ook van hun interacties met websites. Ik geef je een paar voorbeelden van sociale regels voor gesprekken, plus websites die deze regels overtreden.

Link naar deze kopSociale regel 1: Zeg consequent ‘jij’ of ‘u’

In een gesprek kijk je raar op als je gesprekspartner in de ene zin ‘jij’ tegen jou zegt en daarna opeens ‘u’. Onervaren verkopers doen dat bijvoorbeeld nog weleens in een verkoopgesprek, van de zenuwen. Dat maakt geen beste indruk. Kies daarom ook op je website voor ‘jij’ of ‘u’ en hou je daaraan.

Ik ken een paar grote Nederlandse bedrijven waarbij dit mis gaat: de homepage switcht steeds tussen ‘jij’ en ‘u’. Omdat ik liever best practices deel dan worst practices zal ik de namen niet noemen.

Link naar deze kopSociale regel 2: Gebruik consequent je eigen spreekstijl

Switchen van pakkende taal op je productpagina naar oudtestamentische juridische taal in je voorwaarden komt ook gek over. Jij bent verplicht om rechten en plichten duidelijk op te schrijven en je klant is verplicht om ermee akkoord te gaan. Die tekst kan dus maar beter makkelijk leesbaar zijn! Want precies op het moment dat de klant in je bestelformulier moet klikken op ‘Verzenden’ krijgt hij jouw voorwaarden onder ogen.

Stel dat je een origineel cadeau-idee zoekt en je stuit op een webshop waar je een fles wijn kunt laten inblikken. Een eenvoudige, grappige give-away. De relatie die jij als klant hebt met zo’n soort webshop is eigenlijk heel simpel. Daarbij passen ook algemene voorwaarden die het heel simpel houden, anders kan dat vreemd overkomen. Taalgebruik zoals dit is niet passend:

“De aanvaarding van de uitnodiging tot het doen van een aanbod door de potentiële koper geldt als een aanbod en leidt slechts tot een totstandkoming van een overeenkomst als aan het overige bepaalde in dit artikel is voldaan.”

Deze tekst is afkomstig uit de lange lap algemene voorwaarden van een Nederlandse webshop. Ook switchen van de ene taal naar de andere taal komt gek over. Bijvoorbeeld een Engelstalige knop onder een Nederlandstalige tekst.

En wat dacht je van het maken van taalfouten of het volproppen van je tekst met keywords voor zoekmachines? Keyword stuffing is een achterhaalde strategie van zoekmachineoptimalisatie. Google ziet dit als spam en bestraft je inmiddels voor die misleiding door je pagina’s af te waarderen in de rankings.

Link naar deze kopSociale regel 3: Schreeuw niet tegen de ander

Uitroeptekens gebruiken op je website; wees er voorzichtig mee. Het komt gauw schreeuwerig over en het is nergens voor nodig. Dat geldt ook voor WOORDEN IN HOOFDLETTERS. In een gesprek schrik je ervan als iemand tegen je begint te schreeuwen. Doe dat op je website dus liever ook niet. Onervaren tekstschrijvers gebruiken soms te veel stijlmiddelen, zoals uitroeptekens. Zet alleen een uitroepteken achter een zin op je website als je die met stemverheffing zou uitspreken in een echt gesprek. Anders niet doen.

Check je website dus eens op dit soort gekke overgangen, bizar gedrag en schreeuwerige taal. Dan zorg je voor online interacties die even natuurlijk overkomen als een gesprek van mens tot mens.

Aartjan van Erkel Copywriter

Aartjan van Erkel is copywriter en auteur van de bestseller ‘Verleiden op internet – Hoe maak je een website onweerstaanbaar?’ Met zijn blog www.schrijvenvoorinternet.nl over online copywriting won hij de Dutch Small Business Blog Award.