Peter de Wit

Wil jij online meer successen boeken? Meld dan jouw sitemap aan bij de Google Search Console. Laat Google weten welke pagina’s vanaf dat moment mogen worden opgenomen in de bekendste zoekmotor. Wij leggen in dit artikel uit waarom het zo belangrijk is om je sitemap aan te melden.

Met het indienen van je sitemap zeg je feitelijk tegen Google: “Dit is mijn website, dit zijn al mijn pagina’s en die mag je allemaal indexeren voor je zoekmachines”. Google voert vervolgens een controle uit. Bekijkt of alle pagina’s daadwerkelijk indexeerbaar zijn. Zitten er pagina’s tussen die niet indexeerbaar zijn, dan wordt ook aangegeven waarom niet.

Link naar deze kopDien altijd je sitemap in

Het eerste wat wij doen als we een website hebben gemaakt, is het indienen van de sitemap van die website bij Google Search Console. De sitemap is een soort diagram waarin de volledige opbouw, de structuur van je website wordt getoond. Je ziet bijvoorbeeld de homepage, en alle pagina’s en producten en categorieën daaronder. In de sitemap zie je precies staan welke pagina’s er op je website staan. Het is een soort uitgeklapt menu van je website.

Link naar deze kopHoe kom je aan een sitemap?

Maak je gebruik van WordPress als webbouwtool, dan adviseren wij de gratis plugin van Yoast. Die maakt gratis een XML-sitemap. Die is belangrijk omdat deze on the fly wordt gecreëerd. Maak je een nieuwe pagina aan? Dan wordt deze automatisch toegevoegd aan de sitemap. Google passeert die sitemap en herkent dan de nieuwe pagina en neemt deze op in de zoekresultaten. Er zijn nog meer sitemap plugins, maar waarom eentje extra nemen als je toch al die van Yoast nodig hebt voor de SEO.

Je moet wel één keer bij Google aangeven dat de xml-sitemap van Yoast moet worden meegenomen.

Link naar deze kopJe hoeft niet alle pagina’s aan te melden

Soms is het niet handig om al je pagina’s te laten indexeren. Wil je een pagina uitsluiten? Ga dan in de back-end van WordPress naar de betreffende pagina en vink daar aan of uit No index / no follow. Als je Yoast niet wilt gebruiken dan kun je dit ook aangeven in je robet.txt. Maar daarvoor moet je iets meer van code weten. Maar wij zeggen: gebruik Yoast!

Veel succes!

Peter de Wit Marketing en Communicatie

Goochelt met woorden, speelt met zinnen. Is medeverantwoordelijk voor alle teksten (online offline) bij Vevida, maakt podcasts voor onze klanten over relevante onderwerpen en regelt sprekers voor de betaalbare trainingen van de Vevida Academy.