Martijn de Braak

Je hebt eindelijk SSL op je website. Maar dan ben je er nog niet helemaal. Om ervoor te zorgen dat jouw beveiligde website door de zoekmachines van Google kan worden gevonden, moet je nog wel even laten weten dat je het nu veilig doet. Hoe? Dat lees je hier.

“Leuk hè, SSL! Maar heb jij jouw instellingen in Google Analytics ook aangepast?” Deze vraag stelde mijn collega nadat ik zojuist mijn hostingpakket had geüpgraded en natuurlijk meteen SSL had geactiveerd. Die instellingen, daar had ik totaal niet bij stilgestaan. Alle instellingen in Google gaan natuurlijk nog uit van mijn website zónder SSL, maar dat is met het installeren van deze beveiligde https-verbinding natuurlijk veranderd. Ik ging er meteen mee aan de slag. In dit artikel laat ik je in twee stappen zien waar en hoe je deze instellingen eenvoudig aanpast.

Nadat je jouw website hebt voorzien van een SSL-certificaat moet je dit ook in Google Search Console en in Google Analytics aanpassen. Op die manier laat je aan Google weten dat jouw website nu is voorzien van een SSL-certificaat en zal Google deze op een juiste manier indexeren en de statistieken bijwerken. Zoals je misschien weet, heeft dit een positief effect op jouw ranking in Google en andere zoekmachines.

Link naar deze kopStap 1: Google Search Console/Webmaster Tools

Om te beginnen log je in op https://www.google.com/webmasters/tools/home. In Google Search Console (Google Webmaster Tools) moet je een nieuwe ‘Property’ toevoegen voor de SSL-versie van jouw website.

Google Search Console stap 1  

Linksboven in Google Search Console klik je op het pijltje dat naar beneden wijst. In het menu met een of meer Property’s, klik je onderaan op ‘Property toevoegen’. Er verschijnt een popup waar je een nieuwe ‘Property’ kan toevoegen. Vul hier jouw domeinnaam in: https://www.domeinnaam.nl. Gebruikt jouw website https zonder www, laat www dan weg.

Gebruik jij WordPress: dan moet de site-url die je hier invult overeenkomen met hetgeen is ingevuld in WordPress onder het menu Instellingen -> Algemeen.

Dit is het enige wat je in Google Search Console hoeft te doen. Wil je de volgende keer het een en ander bekijken of wijzigen? Kies dan voor de Property met https://.

Link naar deze kopStap 2: Google Analytics

Na het upgraden van je hostingpakket plaatst Vevida automatisch een script wat ervoor zorgt dat alle bezoekers jouw website via een beveiligde https-verbinding bezoeken. Dat is wel zo veilig. Om ervoor te zorgen dat Google Analytics deze bezoekers meetelt, moet ook je domein in Google Analytics worden aangepast. Nog netter is het om al het verkeer te redirecten naar één specifieke url.

Log nu in op Google Analytics: https://analytics.google.com

Om jouw website-instellingen aan te passen ga je eerst naar het dashboard van Google Analytics door op het huisicoon “Homepage” te klikken. Vervolgens klik je op het tandwielicoon “Beheerder”. Dit kan ook “Admin” zijn, afhankelijk van de ingestelde taal. Bij mij is dit Nederlands.

Vervolgens moeten we op twee plekken de ‘standaard-url’ aanpassen. Als eerste bij ‘Property-instellingen’ en daarna bij ‘Instellingen voor dataweergave’. Beide instellingen zijn in de afbeelding rood omkaderd.

Verander nu de ‘standaard-url’ van http naar https bij zowel ‘Property-instellingen’ als ‘Instellingen voor dataweergave’ en je bent klaar.

   

De statistieken van jouw website worden nu weer goed bijgewerkt door Google.

Op deze manier blijven jouw statistieken nauwkeurig, ook nadat je jouw website hebt omgezet naar https. Ik hoop dat met dit artikel, het overstappen op https nog eenvoudiger is te realiseren.

Martijn de Braak Accountmanager

“Als accountmanager houd ik me bezig met de wensen van bestaande en nieuwe klanten. Het meedenken met de klant en aandragen van oplossingen die Vevida kan bieden, is elke keer weer een leuke uitdaging. Ik zet graag net een stapje extra om onze klanten te ontzorgen. Heb je vragen, neem gerust contact met me op.”