Pieter Daalder

WordCamp US, dat in het tweede weekeinde van december werd gehouden in Nashville, stond in het teken van Gutenberg. Niet zo verwonderlijk. De donderdag ervoor werd WordPress 5.0 uitgerold, inclusief de nieuwe block-editor. Veel Amerikaanse ontwikkelaars waren dus onderweg naar Nashville, toen een van de meest ingrijpende updates van WordPress in de afgelopen jaren werd gepresenteerd.

Link naar deze kopThe new editor on the block

De nieuwe editor Gutenberg vormde dan ook direct de rode draad die de meeste van de talks met elkaar verbond. In vrijwel elke presentatie kwam de editor wel ter sprake. De inhoud varieerde echter wel enorm. Gary Pendergast, een van de WordPress Core ontwikkelaars, liet bijvoorbeeld zien hoe WordPress door de jaren heen is geëvolueerd en hoe de nieuwe editor binnen deze ontwikkelingen past als de nieuwste iteratie van WordPress. Andere talks lieten zien hoe je bestaande core-blokken kunt uitbreiden met nieuwe functionaliteiten. Ook het bouwen van blokken vanaf het kale begin kwam natuurlijk ter sprake.

Link naar deze kopOok aandacht voor veiligheid

Het ging niet alleen maar over de nieuwe editor. Er kwamen ook nog andere onderwerpen aan bod tijdens WordCamp US. Variërend van beveiliging met behulp van Content Security Policies, toegankelijkheid van websites tot UX design en het leren van programmeren aan kinderen vanaf een jaar of vier.

Link naar deze kopParty time!

Dit was het tweede jaar dat WordCamp US in Nashville werd gehouden. Net als vorig jaar was de afterparty in het Adventure Science Center. Een mooie locatie om bij te praten met alle bekenden die je overdag nog niet was tegengekomen.

Na een kort nachtje begint de tweede conferentiedag alweer. De eerste talk van de dag is direct een goede. Morten Rand-Hendriksen legt uit hoe groot WordPress inmiddels is en wat voor impact de beslissingen binnen het project hebben op de rest van het internet. Direct aansluitend een talk met een Nederlands sausje: Joost en Marieke (van Yoast) leggen uit wat hun standpunt is ten aanzien van de ontwikkelingen binnen het WordPress project en hoe ook bedrijven kunnen bijdragen aan een gezonde ecostructuur.

De laatste talk van de dag is zoals gebruikelijk van “mister WordPress” Matt Mullenweg zelf. Hij blikt hierin kort terug op het afgelopen jaar en werpt een blik in de toekomst. Hij laat zien wat de plannen zijn voor WordPress de komende jaren en ook wat voor werk hiervoor nog moet worden verricht.

Dan rest nog de contributor day, waarop iedereen samenwerkt om WordPress nog verder vooruit te brengen. Ik heb een hoop nieuwe dingen gezien en geleerd. Het biedt een goede basis voor meer artikelen die je binnenkort op deze website kunt terugvinden.

Pieter Daalder WordPress Expert

Denkt in uitdagingen, niet in problemen. Als WordPress expert wordt hij dagelijks uitgedaagd door klanten. Daarnaast fervent WordPress gebruiker, en fanatiek WordCamp bezoeker.