Peter de Wit

De juiste domeinnaam voor je bedrijf of merk is waar een succesvolle website mee begint. Dat geldt zowel voor starters met een website als voor merken en bedrijven die al naam en faam hebben opgebouwd. Als je online succesvol wil zijn, moet je enkele regels in acht nemen.

Ben jij meer een lezer? Lees dan hieronder verder.

Link naar deze kop1. Een domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn

De homepage is over het algemeen de best bezochte pagina van je website. Dat komt mede dankzij de bekendheid van je URL of domeinnaam. Als je domeinnaam makkelijk te onthouden is, typen klanten je domeinnaam rechtstreeks in Google in en zo komen ze dan ook op de homepage van je site terecht.

Een makkelijk te onthouden domeinnaam is vooral een woord, een combinatie van woorden of een zin. Probeer deze wel zo kort mogelijk te houden. Hoe meer woorden, hoe meer resultaten in Google tevoorschijn komen wanneer iemand je naam intypt.

Kies een pakkende naam, eentje die blijft hangen bij jouw doelgroep. Bijvoorbeeld wijzijnsnel.nl of doemee.be.

Link naar deze kop2. Kies een domeinnaam of URL voor SEO doeleinden

Een domeinnaam met een goede SEO score is niet altijd een makkelijk te onthouden naam. Een SEO sterke domeinnaam besteed aandacht aan het belangrijkste “focus zoekwoord” van je website. Meestal is dit de dienst die jij aanbiedt of het product dat jij verkoopt. Denk aan een fietsenwinkel die gelegen is in Groningen. Die heeft bij voorkeur de domeinnaam fietsenwinkelgroningen.nl.

Een makkelijke regel is om het product of dienst te laten terugkomen in combinatie met de gemeente of stad waarin je gezeteld bent. Dit komt de lokale zoekopdrachten ook ten goede. Het aantal mobiele zoekopdrachten stijgt met de dag en overstijgt ondertussen het aantal gewone zoekopdrachten.

Link naar deze kop3. Een domeinnaam met of zonder streepje?

We krijgen wel vaker de vraag of een streepje (-) invloed heeft op de SEO van je pagina (website). Het antwoord is “neen”. Het is alleen heel erg vervelend op momenten dat je een domeinnaam moet doorvertellen. “Mijn domeinnaam is fietsen streepje winkel streepje groningen.nl”. Probeer koppeltekens (-) te mijden in je domeinnaam.

Link naar deze kop4. Check of je domeinnaam nog beschikbaar is op sociale media

Het is uitermate handig om ook je domeinnaam te gebruiken als naam op sociale media zoals Facebook en Instagram. Wanneer de naam die je in gedachte hebt reeds in gebruik is, zal dit de promotie van je merk of bedrijf bemoeilijken.

Link naar deze kop5. Wees creatief in het bedenken van je domeinnaam

Als je op zoek bent naar een nieuwe domeinnaam voor je bedrijf of product is het steeds moeilijker om een unieke domeinnaam te verzinnen. Denk daarom ook eens aan de nieuwe extensies die de afgelopen jaren op de markt gekomen zijn. Denk maar aan de .Shop of .Amsterdam of .Frl of .Gent of .Vlaanderen.  Bij Vevida kun je op elke extensies controleren of deze nog beschikbaar is. Je krijgt netjes een overzicht van de beschikbare extensies per categorie. Kijk even op https://vevida.com/domeinen/gtld/

Succes met het vinden van een domeinnaam die bij jou en je onderneming past!

Op vevida.academy staan nog veel meer gratis tips voor een goede website.

Peter de Wit Marketing en Communicatie

Goochelt met woorden, speelt met zinnen. Is medeverantwoordelijk voor alle teksten (online offline) bij Vevida, maakt podcasts voor onze klanten over relevante onderwerpen en regelt sprekers voor de betaalbare trainingen van de Vevida Academy.