Peter de Wit

Het hebben van een mobielvriendelijke website is een must. Maar hoe weet jij nu of jouw site goed leesbaar is op mobiele apparaten? Wij leggen het je uit.

Link naar deze kopMobiele bruikbaarheid in Search Console

Een van de knopjes in het menu aan de linkerkant van de Google Search Console betreft Mobiele Bruikbaarheid. Google monitort voortdurend of jouw website voldoet aan de standaard eisen en of deze fouten bevat. Als je te kleine knopjes gebruikt voor je call to action en moeilijk aanklikbaar zijn voor je vingers, dan geeft ie dat aan als verbeterpunt. Maar hij waarschuwt je ook als het lettertype op je website te klein zijn voor mobiele weergave. Het is niet zo dat je te zien krijgt wat dan wel het juiste formaat is.

Je krijgt een heel overzicht van alle punten die niet kloppen, en we gaan ervan uit dat ze aangeven wat er op welke pagina niet klopt. Je menustructuur is niet goed, er ontbreekt een hamburgermenu. Moet je heel erg zoeken naar het menu, is het menu heel slecht leesbaar.

Link naar deze kopBedenk wat je op mobiele versie laat zien

Belangrijk bij het bouwen van een mobielvriendelijke website is dat je zelf goed nadenkt over welke inhoud van je site je wel en niet laat zien op de mobiele apparaten. Je wilt daar in elk geval meteen zichtbaar je contactgegevens willen zien, waar je te vinden bent en hoe ze snel met jou in contact kunnen komen. Misschien toon je er een product of iets dat in de aanbieding is. Webwinkels zullen op een slimme manier hun producten voor het voetlicht moeten brengen.

Als kleine ondernemers ga je jouw mobiele site niet vervuilen met allemaal zware afbeeldingen als die toch niet relevant zijn. Evenmin ga je een uitgebreide menubalk plaatsen, maar kies je bij voorkeur voor het zogenoemde hamburgermenu. Klanten willen in één oogopslag zien wat jij te bieden hebt. Dat vindt Google ook erg fijn en die zal je ook belonen.

Link naar deze kop80% doet aankopen via mobiel

De reden waarom wij hameren op mobielvriendelijke websites is omdat bijna 80% van de shoppers hun boodschappen online doen en (vooral de jeugd) daarvoor steeds vaker grijpen naar hun mobieltje. De ouderen zullen nog veel online shoppen via de laptop, maar de jongere generatie doet alles via hun mobiele telefoon.

Dus… Het is heel erg handig voor jou om in de Google Search Console te zien welke zaken op jouw website voor verbetering vatbaar zijn als het gaat om mobiele bruikbaarheid.

Peter de Wit Marketing en Communicatie

Goochelt met woorden, speelt met zinnen. Is medeverantwoordelijk voor alle teksten (online offline) bij Vevida, maakt podcasts voor onze klanten over relevante onderwerpen en regelt sprekers voor de betaalbare trainingen van de Vevida Academy.