Peter de Wit

Met Google My Business vergroot je jouw zichtbaarheid op Google Maps en Google Zoeken in jouw omgeving. Anno 2019 is dit natuurlijk zeer belangrijk, aangezien meer dan 60% van de surfers een zoekopdracht uitvoert via Mobiel.  Resultaten in de buurt zijn dan de uitgelezen kans om op te vallen tussen de duizenden zoekresultaten.

Bekijk de video of lees hieronder verder.

Link naar deze kopWat is Google My Business?

Google My Business is een GRATIS tool van Google waar je een bedrijfsprofiel kunt aanmaken. Google wil ten allen tijde het meest relevante resultaat weergeven van de zoekopdracht. Aangezien zoekopdrachten via mobiel nog nauwkeuriger kunnen bepalen waar de zoeker zich precies bevindt zijn resultaten in de omgeving van heel groot belang. Niet aanwezig zijn via dit gratis kanaal zou echt een gemiste kans zijn.

Link naar deze kopHoe aanmelden voor een Google bedrijfsprofiel?

Super, je hebt beslist om je aan te melden voor een gratis bedrijfsprofiel op Google, maar waar begin je precies? De oplossing is heel eenvoudig, surf naar https://www.google.com/intl/nl_be/business/ en maak daar een nieuw bedrijf aan. Uiteindelijk zal de wizard je vragen om een manier van verificatie te kiezen. Wanneer je kiest voor “telefonisch” krijg je bijna direct een telefoontje van een computer die je een reeks cijfers doorgeeft. Diezelfde code kun je ook ontvangen via SMS, maar dan laat je natuurlijk je mobiel nummer na.

Link naar deze kopWat kun je allemaal kwijt in Google My Business?

De belangrijkste features van een bedrijfsprofiel zijn:

  1. Openingsuren
  2. Adres
  3. Telefoonnummer
  4. Ligging op Google Maps
  5. Foto’s
  6. Berichten
  7. Reviews
  8. Producten
  9. Website(s)
  10. Insights

Link naar deze kopOpeningsuren, telefoonnummer en ligging zijn het meest gezocht

De openingsuren, het telefoonnummer en de ligging van een zaak zijn de meest voorkomende redenen waarom iemand een bedrijf opzoekt vanop zijn mobiel. Google weet natuurlijke veel en daarom hebben zij dit gratis Business profiel vooral voorzien van dit soort informatie. Het is dan ook heel belangrijk om deze informatie zo zorgvuldig mogelijk in te vullen.

Link naar deze kopLaat mensen binnenkijken in jouw zaak

Google heeft in jouw business profiel een plaats voorzien voor verschillende soorten foto’s. Zo zijn de foto’s ingedeeld in categorieën als “Interieur” – “Buitenkant” – “360°” – “Product” – “Door klant” – “Door eigenaar” waardoor de bezoeker ook perfect weet welke informatie waar bij hoort. Wil je zelf 360° beelden maken van jouw “Interieur” dan kun je beroep doen op een professional, de toestellen van Google zelf of de gratis “360° app” van Google. Wanneer je mensen laat binnenkijken in je zaak zorgt dat voor vertrouwen en schept dit een soort band waardoor klanten trouwe klanten(ambassadeurs) worden.

Link naar deze kopBerichten voor extra aandacht

Google My Business beschikt ook over de mogelijkheid om berichten te posten. Zo komen deze berichten onder je contactgegevens te staan. Ze zorgen ervoor dat mensen gelijk nieuwe aanbiedingen, trainingen of productupdates kunnen bekijken. Het zorgt voor een extra call-to-action naar je website, facebookpagina of andere doelen die gesteld hebt met dit bericht.

Link naar deze kopReviews voor extra vertrouwen

Google heeft zijn eigen reviewsysteem (klanten beoordelingen), en dit is te managen vanuit Google My Business. Met managen bedoel ik dat je kunt antwoorden om de gegeven feedback. Zoals ook in onze Podcast over “De gele sterretjes in Google” willen wij je meegeven dat het niet goed is om via dit kanaal in discussie te gaan met de klant. Een hoge score leidt tot vertrouwen in je onderneming!

Link naar deze kopInsights voor meer inzicht

Na enige tijd kun je onder het tabje “Insights” zien hoe bezoekers op je pagina terecht gekomen zijn, hoeveel mensen rechtsreeks hebben gebeld door op je telefoonnummer te tikken of via Google Maps de routebeschrijving naar je zaak hebben opgevraagd. Allemaal gegevens die ervoor zorgen dat je beter inzicht krijgt in jouw klanten.

Peter de Wit Marketing en Communicatie

Goochelt met woorden, speelt met zinnen. Is medeverantwoordelijk voor alle teksten (online offline) bij Vevida, maakt podcasts voor onze klanten over relevante onderwerpen en regelt sprekers voor de betaalbare trainingen van de Vevida Academy.