Alles moet veilig in 2019
Jan Vlastuin

Het was weer eens zover. Hotelketen Marriott lekte de persoonsgegevens van 500 miljoen gasten. Door een fout in de beveiliging kon de database worden gekopieerd. Kort erop maakte het Amerikaanse Quora bekend ook de gegevens van 100 miljoen mensen te hebben gelekt. Ondanks wetgeving en datalekken, zijn veel mensen zich niet bewust van de risico’s rondom veiligheid op het internet.

Die onwetendheid is eigenlijk wel logisch, want de techniek achter het internet is een vak apart. Het is verbazingwekkend hoeveel internetverkeer eind 2019 nog zonder beveiliging over het netwerk gaat. Het internet is een groot publiek toegankelijk netwerk. Elk knooppunt in dat netwerk kan de inhoud van alle communicatie meelezen. Stel: je bent via de snelweg onderweg van Amsterdam naar Groningen. Dan kunnen al je medeweggebruikers zien wat je op de achterbank van je auto hebt liggen. Ze kunnen die spullen niet alleen zien, maar mogelijk ook veranderen of soms zelfs verwijderen. Dat is natuurlijk een rare situatie. Versleuteling is een vorm van beveiliging die dat probleem oplost. De inhoud van de communicatie wordt onleesbaar gemaakt, behalve voor de verzender en de ontvanger.

Vevida maakt complexe internettechnologie toegankelijk én veilig. Met dat motto hebben we de afgelopen jaren allerlei mogelijkheden geïntroduceerd om ons stukje internet een beetje veiliger te maken. Denk aan de ondersteuning van HTTPS, de versleuteling van het transport van e-mail, en recentelijk nog de introductie van standaard wildcard certificaten in onze hostingpakketten. Daarnaast hebben we al duizenden klanten geholpen met het verbeteren van mixed-content fouten in websites en het corrigeren van doorverwijzingen naar HTTPS (zie verderop).

Link naar deze kopVeilige Hosting is de nieuwe standaard

In 2019 willen we opnieuw een grote stap zetten. Alle bij Vevida gehoste websites worden standaard voorzien van een SSL-certificaat. Hiermee kunnen bezoekers van deze websites erop vertrouwen dat de informatie versleuteld wordt verstuurd. Deze informatie is dus alleen te bekijken door de ontvanger en de verzender. Deze versleuteling is herkenbaar aan het inmiddels welbekende slotje in de browser. Veilige Hosting wordt de nieuwe standaard.

Het activeren van versleuteling op tienduizenden websites is voor Vevida een grote operatie, waar we het hele jaar mee bezig zullen zijn. Het is namelijk niet alleen een kwestie van aanzetten, maar er komt ook de nodige ondersteuning bij kijken. Een tweetal configuratieproblemen treden regelmatig op, namelijk gemengde-inhoud (mixed-content) en onjuiste doorverwijzingen naar HTTPS. Het grootste deel van het project bestaat uit het oplossen van deze fouten. Maar dát is hosting zonder zorgen bij Vevida.

Link naar deze kopMixed-content (of gemengde inhoud)

Deze fout is meestal een fout in de code van de website. De fout betekent dat sommige delen van de webpagina niet beveiligd geladen konden worden. Bijvoorbeeld een plaatje. Meestal is de reden daarvoor dat de verwijzing naar het plaatje geen rekening houdt met de versleuteling. Een aanpassing van de verwijzing is dan voldoende om het probleem definitief op te lossen.

Link naar deze kopDoorverwijzing naar HTTPS

Als je in de browser de naam van een website intypt zonder verder iets erbij, zal het eerste bericht niet-versleuteld worden uitgewisseld. Een juist geconfigureerde website zal dat opmerken, en je direct naar de versleutelde pagina doorverwijzen zonder verder informatie uit te wisselen. We zien echter geregeld websites waarbij dit niet werkt zoals het hoort. Ook deze fouten kunnen we eenvoudig oplossen zodat ze daarna niet meer voorkomen.

Met Veilige Hosting als nieuwe standaard en de uitgebreide ondersteuning en probleemoplossing draagt Vevida bij aan het veiliger maken van het internet. Niet iedereen is een internet-expert, dat is een vak apart. De experts van Vevida regelen veilige hosting voor je, zonder zorgen.

Jan Vlastuin
Jan Vlastuin CEO

Met deskundige ondersteuning, slimme producten en plezierige prijzen maakt Vevida de complexe technologie van het internet op een veilige manier toegankelijk. Jan Vlastuin heeft als CEO van Vevida de focus op hostingproducten die bijdragen aan een bruikbaar en veilig internet voor iedereen.